Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Scoala Medievala

Pe lângă o reală cunoaştere a istoriei, dobândită la cursurile de heraldică si artă militara, cursurile practice de spadă,  teatru şi dans medieval  , olarit , pictura heraldica si iconografie pun această educaţie într-o formă  recreativă ce implicit duce la o asimilare mai lesnicioasă a cunoştinţelor  predate.

Curajul, onoarea, spiritul combativ, setea de cunoaştere, sentimentul apartenenţei, valori pe care încercăm să le implementăm, sunt deprinse astfel cu uşurinţă.

În aceasta lume, deschisă în mare măsură valorilor materiale, dorim să punem la indemana tinerilor căile de acces către principii esenţiale stabilirii unor relaţii inter-umane de calitate.

Segmentul căruia i se adresează Şcoala Medievală îl constituie copiii şi adolescenţii, atât  băieţi cât şi fete, cu vârste  cuprinse între 7 şi 14 ani, generaţie receptivă la tematica istorica.

Activitatea copiilor se desfăşoara în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică şi este împărţită pe ateliere de creaţie artistica, in grupe de circa 1o persoane.

Atelierul de Heraldică şi Iconografie

- principala moştenire a artei medievale

Obiectivele  pe care le urmărim în cadrul  acestui atelier sunt:

- formarea deprinderilor artistice – pictură, desen
-  familiarizarea cu temele medievale, cunoaşterea tehnicii şi a materialelor folosite
-  prezentarea temelor şi operelor artistice medievale, în cele două orientări – laică şi religioasă
- tehnica descifrării stemelor şi a blazoanelor pentru redarea cât mai fidelă a adevărului istoric

Atelierul de Olărit şi Modelaj în Lut

În cadrul atelierului de olărit, copiii vor deprinde noţiuni de ceramică şi tehnologie  medievală.

Activităţile pe care urmează să le desfăşoare copiii sunt legate de deprinderea procesul de utilizare a roţii olarului, cu decorarea obiectelor ceramice concepute în timpul cursului sau a unor piese regulate deja biscuitate, cu ajutorul pensulelor şi a cornului.

Deasemenea, vor modela în lut figurine antropomorfe şi zoomorfe aflate în colecţia scoli şi vor primi o instruire teoretică despre cultura Cucuteni în cadrul culturi neolitice europene.

Atelierul de Spadă Medievală

Obiectivul pe care îl urmărim în cadrul atelierului este legat de cultivarea   încrederii în  sine şi a dezinvolturii copiilor, de modelarea plasticii şi expresivităţii corporale.

Cursanţii beneficiază de instruire şi supraveghere din partea unui personal de specialitate, iar activităţile pe care       urmează să le desfăşoare implică arme de butaforie şi  recuzită de epocă, incluzând în mod firesc şi echipament de protecţie.

Atelierul de Teatru

Obiectivele  pe care le urmărim în cadrul  acestui atelier sunt:

1. Studiul unor texte de dramaturgie populară şi al unor texte istorice sau folclorice pe care le vom adapta în manieră teatrală

2.Deprinderea tehnicilor de comunicare teatrală precum mimica, gestica, dicţia, pantomima

3.Tehnica confecţionării şi mânuirii măştilor şi marionetelor

În cadrul acestui atelier, copiii vor confecţiona măşti teatrale folosind materiale precum lutul, ipsosul, papier-macher, pigmenţi şi foiţă de aur şi marionete din materiale textile şi lemn, având ca bază de pornire modele tradiţionale.

Vor studia şi vor interpreta texte precum Vicleimul sau Craii, teatru popular cu măşti, jucat pe vremuri pe întreg teritoriul României, inclusiv în marile oraşe şi Brâncovenii, teatru popular istoric.

Atelierul de Dans Irlandez

Dansul irlandez îşi are originile în dansurile rituale ale vechilor celţi, civilizaţia celţilor întinzându-se pâna la lanţul Carpaţilor. În spaţiul intra  şi extracarpatic al regatului dac al lui Burebista, celţii au exercitat un control militar şi politic efectiv, cu interesante influenţe culturale reciproce, încă din secolul IV înaintea erei noastre.

Ceea ce cucereşte privitorul, şi într-un mod absolut unic – dansatorul însuşi, este spiritul ludic al muzicii, spectaculozitatea dansului, optimismul, învigorarea pe care o trăieşte prin această formă unică de dans.

Fii sociabil, comenteaza

comments