Pe lângă o reală cunoaştere a istoriei, dobândită la cursurile de heraldică si artă militara, cursurile practice de spadă, teatru şi dans medieval , olarit , pictura heraldica si iconografie pun această educaţie într-o formă recreativă ce implicit duce la o asimilare mai lesnicioasă a cunoştinţelor predate.
Curajul, onoarea, spiritul combativ, setea de cunoaştere, sentimentul apartenenţei, valori pe care încercăm să le implementăm, sunt deprinse astfel cu uşurinţă.
În aceasta lume, deschisă în mare măsură valorilor materiale, dorim să punem la indemana tinerilor căile de acces către principii esenţiale stabilirii unor relaţii inter-umane de calitate.
Segmentul căruia i se adresează Şcoala Medievală îl constituie copiii şi adolescenţii, atât băieţi cât şi fete, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, generaţie receptivă la tematica istorica.
Activitatea copiilor se desfăşoara în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică şi este împărţită pe ateliere de creaţie artistica, in grupe de circa 1o persoane.
Atelierul de Heraldică şi Iconografie
- principala moştenire a artei medievale
Obiectivele pe care le urmărim în cadrul acestui atelier sunt:
- formarea deprinderilor artistice – pictură, desen
- familiarizarea cu temele medievale, cunoaşterea tehnicii şi a materialelor folosite
- prezentarea temelor şi operelor artistice medievale, în cele două orientări – laică şi religioasă
- tehnica descifrării stemelor şi a blazoanelor pentru redarea cât mai fidelă a adevărului istoric
Atelierul de Olărit şi Modelaj în Lut
În cadrul atelierului de olărit, copiii vor deprinde noţiuni de ceramică şi tehnologie medievală.
Activităţile pe care urmează să le desfăşoare copiii sunt legate de deprinderea procesul de utilizare a roţii olarului, cu decorarea obiectelor ceramice concepute în timpul cursului sau a unor piese regulate deja biscuitate, cu ajutorul pensulelor şi a cornului.
Deasemenea, vor modela în lut figurine antropomorfe şi zoomorfe aflate în colecţia scoli şi vor primi o instruire teoretică despre cultura Cucuteni în cadrul culturi neolitice europene.
Atelierul de Spadă Medievală
Obiectivul pe care îl urmărim în cadrul atelierului este legat de cultivarea încrederii în sine şi a dezinvolturii copiilor, de modelarea plasticii şi expresivităţii corporale.
Cursanţii beneficiază de instruire şi supraveghere din partea unui personal de specialitate, iar activităţile pe care urmează să le desfăşoare implică arme de butaforie şi recuzită de epocă, incluzând în mod firesc şi echipament de protecţie.
Atelierul de Teatru
Obiectivele pe care le urmărim în cadrul acestui atelier sunt:
1. Studiul unor texte de dramaturgie populară şi al unor texte istorice sau folclorice pe care le vom adapta în manieră teatrală
2.Deprinderea tehnicilor de comunicare teatrală precum mimica, gestica, dicţia, pantomima
3.Tehnica confecţionării şi mânuirii măştilor şi marionetelor
În cadrul acestui atelier, copiii vor confecţiona măşti teatrale folosind materiale precum lutul, ipsosul, papier-macher, pigmenţi şi foiţă de aur şi marionete din materiale textile şi lemn, având ca bază de pornire modele tradiţionale.
Vor studia şi vor interpreta texte precum Vicleimul sau Craii, teatru popular cu măşti, jucat pe vremuri pe întreg teritoriul României, inclusiv în marile oraşe şi Brâncovenii, teatru popular istoric.
Atelierul de Dans Irlandez
Dansul irlandez îşi are originile în dansurile rituale ale vechilor celţi, civilizaţia celţilor întinzându-se pâna la lanţul Carpaţilor. În spaţiul intra şi extracarpatic al regatului dac al lui Burebista, celţii au exercitat un control militar şi politic efectiv, cu interesante influenţe culturale reciproce, încă din secolul IV înaintea erei noastre.
Ceea ce cucereşte privitorul, şi într-un mod absolut unic – dansatorul însuşi, este spiritul ludic al muzicii, spectaculozitatea dansului, optimismul, învigorarea pe care o trăieşte prin această formă unică de dans.
Fii sociabil, comenteaza